Realitná kancelária Reality Exkluziv - predaj a prenájom nehnuteľností z okresu Lučenec, Levice, Rimavská Sobota, Poltár a okolie

Späť

Viacgeneračné bývanie nie je pre každého

Realitná kancelária Reality Exkluzív - Váš partner pre nehnuteľnosti

Publikované dňa: 12.5.2015 

Viacgeneračné bývanie je aktuálne aj v súčasnosti a na Slovensku môžeme takéto domácnosti rátať v tisícoch. Otázne však je, či tento spôsob bývania prináša viac úžitku ako komplikácií a nakoľko sú s ním samotní obyvatelia spokojní.

Podstatou viacgeneračného bývania je spolužitie dvoch až troch generácií pod spoločnou strechou. Aj keď to nie je podmienkou, takmer vždy sa jedná o spolubývajúcich s nejakými rodinnými väzbami. No ani to nemusí byť zárukou, aby sa obyvatelia navzájom rešpektovali a vedeli spolu žiť bez konfliktov.

Ide to, pokiaľ sú vzťahy dobré

Keď má rodina dobré vzťahy a jej členovia si dokážu rozumieť, viacgeneračné bývanie nebude žiadnym problémom. Základom k spokojnému bývaniu je tolerancia, empatia a najmä ochota akceptovať generačné rozdiely v myslení, ktoré sa následne prejavia bezproblémovým spôsobom vedenia domácnosti.

Radšej v dome ako v byte

Pocit súkromia je jedným z najdôležitejších faktorov ovplyvňujúcich bývanie. Aj milujúca sa rodina môže narážať na konflikty vyplývajúce z nedostatku voľnosti, takže výber spoločnej nehnuteľnosti bude dosť dôležitý. V tomto prípade majú výhody rodinné domy, v ktorých sa nájde poschodie, viac kúpeľní a záhrada, vďaka čomu majú obyvatelia viac priestoru pre seba. Byty nie sú vhodné pre viac ako 4-5 ľudí, čiže pre viacgeneračné bývanie je výhodnejší dom.

V hre je aj psychológia

Pri súžití viacerých generácií v jednej nehnuteľnosti zohráva dôležitú úlohu aj psychológia. Jednotlivé vzťahy medzi nevestou-svokrou, manželom-svokrom, vnukom-starími rodičmi a podobne dokážu vo výraznej miere ovplyvniť celkovú atmosféru v domácnosti, takže aj na základe doterajšieho vývoja vzťahov treba zvážiť, či je viacgeneračné bývanie na prospech.

Pokiaľ spolu žije v jednej domácnosti viacero generácií, výsledok ich nažívania závisí vždy od konkrétnych ľudí. V žiadnom prípade sa nedá zovšeobecniť ako takéto bývanie dopadne a rozhodovať sa podľa skúseností iných. Veď Vy sami najlepšie viete, či Vám stojí táto forma bývania za to alebo radšej uprednostníte samostatný život. Výber vhodného bytu či rodinného domu Vám uľahčí ponuka Realitnej spoločnosti Exkluzív, ktorá pôsobí na juhu Slovenska. Môžte si vybrať z kategórie: 4 izbové byty a rodinné domy.

Text : Róbert Bosák.