Realitná kancelária Reality Exkluziv - predaj a prenájom nehnuteľností z okresu Lučenec, Levice, Rimavská Sobota, Poltár a okolie

Späť

Rok 2015 praje cenám energií

Realitná kancelária Reality Exkluzív - Váš partner pre nehnuteľnosti

Publikované dňa: 29.10.2015.

Súčasťou každej jednej domácnosti, ktorá má svojim obyvateľom plnohodnotne slúžiť, je aj využívanie vody, plynu či elektriny. Vďaka týmto energiám budeme mať splnené základné životné potreby a bývanie tak bude poskytovať požadovaný štandard, ktorý si zaslúži každý majiteľ nehnuteľnosti.

Vieme, že využívanie energií nie je zadarmo a ceny za ich spotrebu sú vždy aktuálnou témou, o ktorú je v spoločnosti dosť veľký záujem. Spôsobujú to hlavne náklady na bývanie, ktoré zvyknú tvoriť dosť veľký podiel z celkových výdavkov Slovákov a keďže ceny za energie sa pravidelne menia, prehľad o aktuálnom vývoji je pre väčšinu z nás dôležitý. Na základe toho sa ideme pozrieť na súčasnú situáciu ohľadom cenového vývoja a zistiť, či Úrad pre reguláciu sieťových odvetví nariadil v roku 2015 dodávateľom nejaké zmeny.

Cena elektriny sa upravuje pravidelne

Pravidelné úpravy cien elektrickej energie nie sú ničím nezvyčajným a suma za úhradu tejto položky je vo Vašich faktúrach často iná. Do ceny elektriny sa zahŕňa niekoľko položiek, od ktorých závisí koncová cena stanovená pre odberateľa. Tá je závislá od viacerých faktorov, medzi ktorými je využívaná tarifa, náklady na výrobu alebo výber dodávateľa. Momentálne sú ceny stanovené v oficiálnom cenníku s platnosťou od 1.7.2015 a do konca roka by sa na nich nemalo nič meniť.

Plyn sa bude zlacňovať už druhýkrát

Zo všetkých energií môže majiteľov domácností najviac tešiť plyn, ktorý je od januára lacnejší priemerne o 1,14%. S poklesom jeho ceny však nie je koniec a nedávno prišli na verejnosť informácie o jeho ďalšom zlacnení. Stať sa tak má v septembri a priemerný pokles ceny údajne dosiahne 3,91%. K tomu si pripočítajme ešte vratky zo zaplatených faktúr, ktoré vláda zaviedla ako súčasť sociálnych opatrení a zlacnenie môže v niektorých domácnostiach dosiahnuť takmer 6%, čo činí ročnú úsporu aj niekoľko desiatok eur.

Náklady na vodu bez zmeny

Voda je jednou zo strategických surovín a jej prítomnosť v bytoch a domoch si treba vážiť. Vzhľadom na jej rastúci význam do budúcnosti sa dá očakávať, že jej ceny budú často stúpať, preto môžeme tohtoročnú „stagnáciu“ považovať za dobrú správu. Výška stočného a vodného sa v porovnaní s predošlým rokom nemenila, takže za jej využívanie zaplatíte to, čo aj za rok 2014, samozrejme podľa konkrétnej tarify.  

Ak chceme porovnávať náklady na bývanie spojené s cenami za spotrebu energií, potom je súčasný rok zatiaľ jeden z tých lepších. Dvojnásobné zlacnenie plynu, mierne pohyby cien elektriny a vyhnutie sa zdražovaniu vody prináša majiteľom nehnuteľností dosť dobré správy a dáva šancu, že pri rozumnom užívaní všetkých energií dokážu na celoročnej spotrebe nejaké eurá ušetriť.  

Správny výber úsporného bytu, či rodinného domu prinesie dlhodobé nízke prevádzkové náklady. Presnejšie sa zorientovať v širokej a neprehľadnej ponuke realít na južnom Slovensku Vám pomôžu realitní špecialisti Realitnej spoločnosti Exkluzív. Vyberte si svojho zástupcu z regiónu podľa jeho zamerania a špecializácie: Náš tím

Text : Róbert Bosák  pre  Reality Exkluzív.