Realitná kancelária Reality Exkluziv - predaj a prenájom nehnuteľností z okresu Lučenec, Levice, Rimavská Sobota, Poltár a okolie

Späť

Oživenie v stavebníctve môže výrazne ovplyvniť každého z nás!

Realitná kancelária Reality Exkluzív - Váš partner pre nehnuteľnostiPublikované dňa: 16.6.2015 

Stavebníci sú spokojní práve v obdobiach, keď sa oficiálne čísla spojené s celkovou stavebnou produkciou pohybujú v plusových hodnotách. V opačnom prípade nastáva akási skepsa, ktorá nielenže poznačí celé stavebníctvo, ale jej negatívny dopad cítiť aj na realitnom trhu, v zamestnanosti či daňových príjmoch štátu.

Ohlasy na vývoj stavebníctva už dlhšie ukazovali, že táto oblasť potrebuje nejaké oživenie. Zdá sa, že vývoj v posledných mesiacoch by mohol vypovedať o lepšom období, ktoré sa už začalo a malo by priniesť viac pozitívnych výsledkov aj do budúcna. Vieme, že ešte nedávno sa mnohí stavebníci trápili a stagnácia na trhu ruinovala aj väčšie firmy, no aktuálna nálada je o niečo lepšia a podľa štatistík zaznamenávame obdobie rastu.

Lepšie čísla od nového roku

Pozitívny vývoj v hodnotení stavebnej produkcie nastal na začiatku tohto roka. Práve od januára prebieha pravidelné zvyšovanie produkcie, čo má za následok postupné oživovanie celého sektora. Sú to už štyri mesiace v rade, ktoré prinášajú na tváre stavebníkov viac úsmevov, s čím jednoznačne súvisia aj optimistickejšie vyhliadky do najbližších mesiacov. Na tomto vývoji sa najviac podieľajú komerčné reality, ktorých na Slovensku stále pribúda, no výrazne nezaostávajú ani obytné nehnuteľnosti.

Niečo z aktuálnych štatistík : 

–        produkcia bola v apríli vyššia o 2,5% ako v marci

–        medziročne bol tohtoročný apríl silnejší o 12,5%

–        objem prác v prvých štyroch mesiacoch dosiahol 1,149mld.€

–        medziročný nárast finančného objemu prác je na úrovni 7,1%

–        podiel novej výstavby dosiahol 75,2%, čo je medziročne viac o 4,7%

Pomôcť by mal aj stavebný zákon

Ak chcú stavebníci viac pracovať a dvíhať štatistiky k vyšším číslam, potrebujú na to mať vytvorené aj vhodné podmienky. Situácia v slovenskom stavebníctve nie je ružová už roky, no čoskoro by mali nastať nejaké zmeny. Tie sú avizované zo strany vlády, ktorá pripravila nový stavebný zákon a ten by mal nabrať účinnosť už v júli. Nový zákon chýba Slovensku ako soľ, veď tým starým sa riadime skoro 40 rokov, takže aj to by mohlo byť dobrým signálom pre ďalší rast v stavebníctve.

Očakávania do ďalších mesiacov sú pozitívne a analytici sa neboja predpovedať opätovný nárast. K tomu prispievajú aj smelé plány developerov a ochota majiteľov najväčších firiem spolupracovať na rôznych nových aj starších projektoch. Vzhľadom na to by nemal nastať žiadny veľký zlom a pozitívny trend stúpajúcej stavebnej produkcie by mal pokračovať ďalej.

Text : Róbert Bosák   pre  Reality Exkluzív.

Zdroje : SITA, Štatistický úrad SR