Realitná kancelária Reality Exkluziv - predaj a prenájom nehnuteľností z okresu Lučenec, Levice, Rimavská Sobota, Poltár a okolie

Späť

Konečne zmena, predaj bytov stúpa!

Byty na predaj a na prenájom | Realitná kancelária Reality ExkluzívPublikované dňa: 11.6.2015 

Na oživenie trhu s nehnuteľnosťami čakal trpezlivo celý realitný sektor. Zdá sa, že po dlhšom období stagnácie a neistoty spojenej s minimálnymi plusovými číslami prichádza lepšie obdobie a vývoj tunajšieho trhu by sa mohol zvrtnúť za lepšími číslami. Najväčší podiel na tom majú práve byty, ktoré vďaka lacným úverom ťahajú celý trh nahor.

Pre obyvateľov, ktorí hľadajú nové bývanie, je kombinácia lacných hypoték a nižších cien bytov úplne ideálna. V praxi to prináša vynikajúcu možnosť ako sa dostať k novému bývaniu o niečo výhodnejšie a ušetriť na tom aj peniaze. Práve takáto situácia prebieha v poslednom období na Slovensku a výsledkom je rastúci dopyt po bytoch, ktorý je spôsobený viacerými faktormi. Avšak najviac sa na tom podpísali práve spomínané lacné hypotekárne úvery.  

Dlhodobý pokles úrokov

Úrokové sadzby hypoték majú klesajúci kurz už dlhšie, no zhruba od polovice minulého roku začali klesať prudkým tempom. Priemerná úroková sadzba bola každý mesiac nižšia a tomuto vývoju sa prispôsobovali aj banky, ktoré začali výrazne zlacňovať hypoúvery. S poklesom úrokov ešte stále nie je koniec a aj aktuálne vidíme, že portfólia v bankách prinášajú stále nejaké novinky spojené s nižšími úrokmi.

Predaj bytov sa rozhýbal

Nakoľko prevažná väčšina Slovákov financuje kúpu nového bytu práve prostredníctvom hypotéky, s ich zlacňovaním priamo súvisí aj stúpajúci záujem o kúpu bytov. Banky evidujú vysoký dopyt po finančných produktoch určených na účel bývania a odborníci z realitného sektoru takisto potvrdzujú vyššie čísla v predaji bytov. Z toho jasne vyplýva, že hlavným dôvodom rozhýbania predaja bytov sú práve lacnejšie hypoúvery.

Domy sa predávajú pomalšie

Aj keď vplyv lacných hypoték na kúpu rodinných domov je viditeľný, s ich predajom to je oproti bytom dosť slabé. Aktuálne štatistiky nepoukazujú na taký výrazný medzikvartálny alebo medziročný nárast, takže byty zohrávajú pri oživovaní realitného trhu stále kľúčovú úlohu. Podľa všetkého by sa tento trend ani nemal meniť a predaj domov bude za predajom bytov zaostávať aj v najbližších mesiacoch.

Dobré vyhliadky do budúcna

Pokiaľ sa spomína budúcnosť spojená s predajom bytov, vyhliadky väčšiny analytikov sú dosť optimistické. Prispievajú k tomu najmä informácie o ďalšom znižovaní úrokových sadzieb, ktoré má ešte trvať minimálne do konca tohto kalendárneho roka. Aj keď ceny bytov v najlepších slovenských lokalitách už rastú, aktuálne hodnoty sú stále na nízkej úrovni, takže Slováci by v najbližšej budúcnosti mohli kupovať byty vo veľkom naďalej.  Reality Exkluzív má pre záujemcov výbornú ponuku v okrese Lučenec, vybrať si môžte  z menších 1 izbových - 2 izbových bytov alebo väčších: 3 izbových bytov - 4 izbových bytov.

Dynamický vývoj na realitnom trhu je momentálne vo veľkej miere ovplyvnený lacnými hypotékami. Tie sa najviac podpísali na rastúcom dopyte po bytoch, ktorý rozhýbal trh celkovo. Vzhľadom na predošlý vývoj je to dobrá správa a v kombinácií s predpokladmi do budúcna môžeme považovať momentálny stav na trhu ako pozitívny.

Text : Róbert Bosák