Realitná kancelária Reality Exkluziv - predaj a prenájom nehnuteľností z okresu Lučenec, Levice, Rimavská Sobota, Poltár a okolie

Späť

Pozor na predaj darovanej nehnuteľnosti

Publikované dňa: 14.11.2017

Darovanie nehnuteľnosti je celkom bežnou formou získania bytu či domu do osobného vlastníctva. Mnohí však nevedia, že na tento krok si cerí zuby legislatíva, ktorá kladie pri predaji darovanej nehnuteľnosti nejednu prekážku.

Predávať darovanú nehnuteľnosť môžete kedykoľvek, no nie v každom prípade to bude bez zbytočných finančných strát. Slovenské zákony sú totiž voči okamžitému predaju bytu alebo domu po jeho nadobudnutí darovacou zmluvou skeptické a neboja sa vás prinútiť platiť. Čo je najhoršie, nejde o zanedbateľnú sumu, takže ak nie je predaj nutný, radšej sa neponáhľajte.

Prvých 5 rokov nepredávajte

5 rokov, presne tak dlho by ste mali po nadobudnutí nehnuteľnosti darovaním počkať s jej prípadným predajom. Zákon totiž hovorí jasne, ak predáte darovanú nehnuteľnosť skôr než uplynie 5 rokov od jej nadobudnutia, čaká vás úhrada adekvátnej čiastky daňovému úradu aj zdravotnej poisťovni.

Prídete o 33% zo zisku

Komu sa spomínaných 5 rokov počkať nechce, ten sa musí pripraviť na to, že príde o tretinu celej kúpnej sumy. V tom prípade totiž nie ste oslobodení od dane z darovanej nehnuteľnosti, po ktorej je ešte potrebné zaplatiť odvod do zdravotnej poisťovne. Nech je cena akákoľvek, nepočkať 5 rokov a minúť 33% z tejto čiastky na tieto účely je vyhodením peňazí do vzduchu. 

Daň štátu - 19% zo zisku

Odvod do zdravotnej poisťovne 14% zo zisku

Na nadobudnutie nehnuteľnosti darovaním sa budeme pozerať vždy dvojakým metrom. Síce ide o jednoduchú formu získania bytu či domu, no v prípade rýchleho predaja vás stavia pred vysokú daňovú a odvodovú povinnosť. Jedinou možnosťou ako sa vyhnúť strate tretiny kúpnej ceny je prečkať spomínaných 5 rokov, alebo sa poradiť s daňovým poradcom...

 

Text : Róbert Bosák