Realitná kancelária Reality Exkluziv - predaj a prenájom nehnuteľností z okresu Lučenec, Levice, Rimavská Sobota, Poltár a okolie

Späť

Nové podmienky poskytovania hypoték

Hypotéka, úver | Realitná kancelária Reality Exkluzív

Publikované dňa: 16.3.2015 

Aj pravidlá poskytovania hypotekárnych úverov musia podliehať občasným zmenám, prostredníctvom ktorých sa má tento proces zefektívniť. Posledné zaujímavé úpravy vstúpili do platnosti len pred niekoľkými dňami a nás samozrejme zaujíma, čo nové sa na trhu s hypotékami udialo.

Príprava niekoľkých zmien v schvaľovaní hypoúverov bola avizovaná už v jeseni minulého roku. Tie začali oficiálne plniť svoj účel od marca tohto roku, takže už niekoľko dní sa majú reálne uplatňovať aj v praxi. Nejde však o konkrétne nariadenia určujúce tvorbu metodiky bánk, ale o odporúčania vedúce k úprave jednotlivých krokov pri poskytovaní hypoúverov.

S odporúčaniami prišla NBS

Autorom vytvorených odporúčaní je naša centrálna banka, ktorá v rámci plnenia dohľadu nad činnosťou bánk prišla s úpravou starých podmienok. Celkovo sa jedná o niekoľko základných úprav, vďaka ktorým sa môže znížiť riziko pri poskytovaní úverov, vrátane hypoproduktov. Novinky v kritériách bánk sa dotknú mnohých žiadateľov, ktorí sa budú musieť pripraviť na niektoré obmedzenia spojené s nastavením prísnejších limitov pri poskytovaní.

Odporúčané limity splácania

Vzhľadom na to, že väčšina mladých ľudí si berie úvery s viac ako 30-ročnou splatnosťou, stúpa riziko súvisiace so vznikom platobnej nespôsobilosti. Práve to bolo dôvodom, kvôli ktorému sa stala súčasťou odporúčaní NBS úprava limitu pre schválenie dlhodobých úverov.

podiel úverov založených nehnuteľnosťou, medziúverov a stavebných úverov so splatnosťou nad 30 rokov by nemal presiahnuť 10% všetkých poskytnutých úverov

podiel ostatných úverov so splatnosťou viac ako 8-9 rokov by nemal byť nad 10%

Novinky aj v refinancovaní

Ďalšou zaujímavou zmenou je aj úprava podmienok pri refinancovaní, takže klienti budú musieť zabudnúť na jednoduché kritéria. Po novom ich v niektorých bodoch čaká sprísnenie.

–        po novom sa už viac nesmie schváliť refinancovanie bez potvrdenia o príjme

–        čakajú nás nové limity LTV, takže 100% financovanie je len pre minimum klientov

–        hranica poskytovania úverov so splatnosťou do 30 rokov platí aj pre refinancovanie

Testovanie klientov

K novinkám v poskytovaní hypoték patrí aj testovanie klientov zo strany bánk. V podstate ide o zistenie, či je klient schopný splácať úver aj pri zvýšení úrokov o 2%. Celý test sa vykoná nastavením týchto podmienok, no tento krok sa týka len úverov s krátkodobou fixáciou úroku.

Príchod týchto odporúčaní má za úlohu znížiť riziko spojené s nesplácaním úverov, ktoré bolo v mnohých prípadoch spôsobené doterajšou liberálnou formou schvaľovania úverov. Podľa nových odporúčaní by sa mala jeho miera výrazne minimalizovať a nakoľko sú odporúčania od marca oficiálne platné, my môžeme reálne sledovať ich účinnosť v praxi.

Text : Róbert Bosák pre Reality Exkluzív