Realitná kancelária Reality Exkluziv - predaj a prenájom nehnuteľností z okresu Lučenec, Levice, Rimavská Sobota, Poltár a okolie

Späť

Kupujeme nielen nové okná do bytu...

Realitná kancelária Reality Exkluzív - Váš partner pre nehnuteľnosti

Publikované dňa: 29.5.2015 

Staršie bytové domy si zažili už niekoľko desaťročí a po dlhom čase služby obyvateľom si zaslúžia nejaké renovácie. Jedným z najčastejších rekonštrukčných krokov je výmena okien, pri ktorej netreba nechať nič na náhodu.

Výmena starých okien za nové má viac výhod ako sa môže na prvý pohľad zdať. Význam tohto kroku spočíva najmä v snahe znížiť náklady za energie a podporiť celkovú bezpečnosť bývania. Samozrejme, že plusom je aj potrebná zmena a oživenie dizajnu, takže dôkladný výber z niekoľkých ponúkaných druhov má svoj zmysel.

Obľúbený plast

Plastové okná sú momentálne najrozšírenejšie a ich hojná účasť v slovenských domácnostiach nie je náhodná. V prospech hovorí cena a možnosť výroby v rôznych dizajnových variáciách  v mnohých farbách. V posledných rokoch sa však dvihla kritika na ich slabšiu bezpečnosť a mnoho výrobcov si vraj nedáva záležať na kvalite.

Prírodné drevo

Mnohí majitelia domov nedajú na drevo dopustiť a byt bez okien z tohto materiálu si nevedia predstaviť. Drevené okná boli kritizované pre neustálu potrebu ošetrovania, no to záleží vždy od konkrétneho spôsobu výroby. Na druhej strane, dlhodobá životnosť a estetický dojem z nich robí vhodný variant do každého príbytku.

Odolný hliník

Hliníkové okná sa najprv montovali v obchodných budovách a výrobných halách, no neskôr prišli aj do bytov. Tieto okná sa vyznačujú najlepšou životnosťou a vynikajúcou odolnosťou voči poškodeniam, no kvôli vyššej obstarávacej cene nie sú v obytných priestoroch až tak rozšírené.

Bývanie s novými oknami by malo ponúknuť viac komfortu, nižšie výdavky a krajší vzhľad. Takáto kombinácia má na obyvateľov priaznivý vplyv a určite im pomôže k väčšej životnej spokojnosti. Práve preto je voľba konkrétneho druhu okien taká dôležitá a treba si poriadne zvážiť všetky za a proti. 

Text : Róbert Bosák pre Reality Exkluzív