Realitná kancelária Reality Exkluziv - predaj a prenájom nehnuteľností z okresu Lučenec, Levice, Rimavská Sobota, Poltár a okolie

Späť

Hypotéka pre mladých zaplatí aj dva byty

Hypotéka pre mladých zaplatí aj dva byty

Publikované dňa: 21.12.2016

Hypotéka pre mladých, jeden z najobľúbenejších úverových produktov na hypotrhu, sa v dobe rekordne lacných hypoték oplatí ešte viac. Mladým žiadateľom ponúka možnosť  financovať  bývanie o niečo výhodnejšie a v niektorých prípadoch zaplatí aj dva byty.

Výhody financovania nehnuteľnosti pomocou hypotéky pre mladých sú žiadateľom známe. Mnohí z nich však nevedeli, že tento úver je možné získať viackrát za sebou, čím sa dostávajú k možnosti zaplatiť ním aj dva alebo viac bytov. Podmienky však nepustia, takže pokiaľ chce niekto využiť takúto príležitosť, musí splniť všetky vyžadované kritériá. Potom mu ku kúpe ďalšieho bytu financovaného hypotékou pre mladých nebráni nič. 

Zákon ani metodika bánk nebránia opätovnému získaniu hypotéky

Keďže hypotéka pre mladých je produkt so štátnou bonifikáciou, podmienky jej poskytovania ovplyvňuje dosť podstatnou mierou legislatíva. Napriek istým obmedzeniam ako vek a strop žiadateľovho príjmu nejestvuje žiadna zákonná prekážka k viacnásobnému získaniu hypotéky. Ani metodika bánk nie je voči opätovnému schváleniu tohto produktu skeptická, takže stačí si počkať na splatenie prvej zvýhodnenej hypotéky a hneď potom môžete žiadať o ďalšiu.

Kritériá k schváleniu hypotéky pre mladých

Kúpu bytu musíte stihnúť pred dovŕšením 35 rokov – Prípadov, kedy sa mladým klientom podarí financovať touto hypotékou kúpu dvoch bytov nie je veľa, no zopár sa ich nájde. Často ide o žiadateľov, ktorí splatia prvú hypotéku predčasne v mladom veku a do 35 rokov stihnú  požiadať o ďalšiu.

Príjem nesmie prekročiť príjmovú hranicu – Okrem vekového limitu je pri žiadaní o túto hypotéku dôležité dodržať aj výšku príjmu. Tá nesmie prekročiť hranicu vyčíslenú ako 1,3-násobok priemernej slovenskej mzdy a v prípade, že žiadateľmi je pár, strop sa zdvojnásobí. Vzhľadom na kvartálne zmeny vo vývoji priemernej mzdy sa táto hranica každé tri mesiace upravuje.

Hypotéku berú 2x hlavne pri 1-izbových bytoch

Z celkového počtu žiadateľov, ktorí stihli hypotékou pre mladých financovať kúpu 2 bytov, sa najväčší podiel rozhodol práve pre 1-izbový byt. Tie sú cenovo najdostupnejšie a vďaka rastu cien na bytovom trhu sa stávajú aj investíciou s vysokým potenciálom budúceho zhodnotenia. Nie náhodou je väčšina týchto hypoték poskytovaná za účelom zaobstarania menších bytov. 

Zvýhodnená hypotéka pre mladých pomohla so zaobstaraním bývania mnohým žiadateľom.  Niektorým sa to dokonca podarilo dvakrát, pod čo sa podpísala možnosť získať tento produkt opätovne. Postup nie je vôbec náročný, stačí splatiť prvý zo zvýhodnených hypoúverov a ísť za poskytovateľom s ďalšou žiadosťou. Ak to stihnete ešte pred oslavou 35.narodením a váš príjem nie je vyšší ako to dovoľuje príjmový strop, schváleniu žiadosti nemá čo brániť. 

Text : Róbert Bosák

Byty na predaj | Lučenec | Realitná kancelária Reality Exkluzív