Realitná kancelária Reality Exkluziv - predaj a prenájom nehnuteľností z okresu Lučenec, Levice, Rimavská Sobota, Poltár a okolie

Späť

Faktory, ktoré najviac ovplyvňujú cenu chaty

Publikované dňa: 22.10.2017

Predaju chát sa vo vybraných slovenských okresoch darí stále lepšie. Majitelia sa neboja využiť rastúci dopyt a pri predaji pýtať aj o niekoľko stoviek viac. Vyššie ceny by však mali vyplývať z faktorov, ktoré najviac ovplyvňujú ich rast, nech je zdražovanie primerané.  

1.Lokalita – dobré miesto predraží aj starú a malú chatu

Lokalita zohráva kľúčovú úlohu pri všetkých typoch nehnuteľností vrátane chát. Najdrahšie z nich nemusia byť najväčšie a najnovšie, no napriek tomu vás ich kúpa môže vyjsť podstatne drahšie. Donovaly, tatranské obce, lokality pri jazerách či vinohrady, to všetko sú miesta, kde sa chaty predávajú za najvyššie sumy na trhu.

2. Dostupnosť – oceňuje sa ľahký prístup autom

V súvislosti s lokalitou sa ako jeden z najdôležitejších faktorov vníma aj dostupnosť objektu. Kupujúc preferujú chaty, ku ktorým je bezproblémový prístup autom alebo aspoň verejnou dopravou. Požiadavky pri výbere sa týkajú aj primeranej vzdialenosti od bydliska, aj keď to už nemá zásadný vplyv na cenu nehnuteľnosti.

3. Technický stav a vybavenie – kvalita a komfort zvyšujú cenu

Nemenej dôležité pre samotnú cenotvorbu je aj vybavenie chaty a jej aktuálny technický stav. Ak má chata zavedené kúrenie, vodu, elektrinu či žumpu, kupujúci zaplatia viac, no aspoň sa vyhnú stavebným a inštalačným prácam. 100% technický stav je zas dôležitý, aby sa hneď po kúpe nemuselo pristupovať k rekonštrukcii.

4. Pozemok – za chatu s okolitým pozemkom si priplatíte

Pri kúpe chaty nie je pravidlom, aby disponovali aj veľkým okolitým pozemkom. S mnohými sa spája iba parcela, na ktorej stoja, takže majiteľ nemá priestor na záhradku alebo väčší dvor. Každý však ocení objekt, ku ktorému patrí aj okolitý pozemok, aj keď za ten je potrebné čo to doplatiť, a veľakrát nejde o zanedbateľnú sumu.

5. Vek nehnuteľnosti – čím novšia, tým drahšia

Medzi sledované kritéria patrí takisto vek, ktorý zohráva dôležitú úlohu aj pri rekreačných objektoch. Na rozdiel od historických dreveníc a ľudových chalúpok, ktoré sú vyhľadávané hlavne pre ich starožitný charakter, sa kupujúci radšej obzerajú po nových chatách. Tie by mali ponúkať vyššiu kvalitu, lepší komfort a moderné doplnky, čo však hneď dvihne ich cenu.   

V úvode sme sa zmienili aj o tom, že predaj chát vo vybraných lokalitách zrýchľuje. Nájdu sa aj regióny, kde rast dosiahol priemerne do 5 000€ za posledné dva-tri roky. K takým patria aj okresy z nitrianskeho a banskobystrického kraja, v ktorých pôsobí aj Reality Exkluzív. Práve tá vám pomôže s výberom chaty za primeranú cenu, stačí osloviť jej maklérov a spoločne sa vydať za hľadaním vysnívaného dovolenkového sídla.

Text : Róbert Bosák