Realitná kancelária Reality Exkluziv - predaj a prenájom nehnuteľností z okresu Lučenec, Levice, Rimavská Sobota, Poltár a okolie

Späť

Dopyt po zruboch a dreveniciach stúpa

Chaty a rekreačné objekty | Realitná kancelária Reality Exkluzív

Publikované dňa: 24.6.2015 

Slovensko prináša mnoho krásnych miest, na ktorých sa dá prežiť ideálna dovolenka. Regióny v blízkosti jazier, lesov či hôr ponúkajú príjemnú atmosféru, vďaka čomu si domáci aj turisti zo zahraničia stavajú alebo kupujú dovolenkové sídla. V súčasnosti sú to práve zruby a drevenice, ktoré týchto návštevníkov zaujali najviac.

Drevostavby sú momentálne v kurze a posledný vývoj v stavebníctve im naozaj praje, čoho dôkazom nie je len výstavba drevodomov v mestách, ale aj vysoký záujem o rôzne zrubové obydlia či klasické drevenice. Zvýšený dopyt po objektoch tohto typu zaznamenávajú aj realitní makléri, ktorí sa zhodujú na ich rýchlejšom predaji v rôznych rekreačných lokalitách po celej krajine.

Dopyt podporili najmä turisti

Aj keď väčšina Slovákov nedá na klasické zruby a drevenice dopustiť a takáto dovolenka je v mnohých prípadoch príťažlivejšia ako návšteva letovísk, sú to najmä zahraniční turisti, ktorí dvíhajú čísla predaja. Štýl bývania v drevených chalúpkach je jedinečný a návštevníci z iných krajín si ho radi vyskúšajú na vlastnej koži, čím vo výraznej miere dokážu podporiť prenájom a predaj týchto nehnuteľností.

Vysoký záujem potvrdzujú aj firmy

Informácie o zvýšenom záujme o realizáciu drevených dovolenkových domčekov prichádzajú stále častejšie aj z prostredia stavebných spoločností. Firmy, ktoré sa venujú práve vzniku týchto objektov, sa zhodujú na stúpajúcom počte zákaziek, takže aj toto je ďalší jasný dôkaz stúpajúceho dopytu. V mnohých prípadoch sú požiadavky zákazníkov spojené s kompletným zariadením interiéru vrátane energií, čo svedčí o ochote klientov využívať priestory takisto na celoročné bývanie.

Darí sa aj prenájmu

Aj vlastníci klasických zrubov a dreveníc v rekreačných strediskách zaznamenávajú stúpajúci záujem o prenájom objektu. Vianočné sviatky a letné mesiace sú pravidelne tým najsilnejším obdobím, počas ktorého pribúdajú rezervácie dosť rýchlym tempom a objekty sa obsadzujú v maximálnom množstve. Podľa slov prenajímateľov sa mierne zvýšili ich zárobky, čo však samozrejme nemôže platiť v každom jednom prípade a vždy to závisí od viacerých faktorov.

Zruby a drevenice umiestnené v rôznych horských lokalitách alebo v blízkosti našich jazier ponúkajú klasický štýl slovenskej dovolenky. Pokoj, príroda a najmä izolácia od mestského života priťahuje mnohých obyvateľov a s cieľom mať k dispozícií nehnuteľnosť určenú na oddych a načerpanie síl si takéto objekty kupujú stále viac. Stúpajúci predaj takýchto budov nepomáha len realitnému trhu, dobrou správou je to aj pre zachovávanie tradičnej slovenskej architektúry.

Text : Róbert Bosák  pre  Reality Exkluzív.