Realitná kancelária Reality Exkluziv - predaj a prenájom nehnuteľností z okresu Lučenec, Levice, Rimavská Sobota, Poltár a okolie

Späť

Dom či byt, ako sa správne rozhodnúť?

Realitná kancelária Reality Exkluzív - Váš partner pre nehnuteľnosti

Publikované dňa: 8.7.2015 

Odhliadnuc od niekoľkých výnimiek sú rodinné domy a byty jediným typom nehnuteľností, ktoré ponúkajú priestor na bývanie. Nech už bývame v ktorejkoľvek z nich, každá prináša isté výhody aj nevýhody, podľa ktorých sa môžeme lepšie rozhodovať pri výbere tej správnej. To býva vždy veľkou pomôckou, takže na základe toho Vám aj my prinášame prehľad hlavných výhod a nevýhod bývania v oboch nehnuteľnostiach.

Život v rodinnom dome 

Rodinné domy  sú vyhľadávané najmä milovníkmi súkromia, priestoru a individualizácie života. Aj keď podstatne väčší podiel Slovákov túži po bývaní v dome, nie každému sa tento sen splnil. Z toho vyplýva aj paradox, ktorým je predaj bytov tvoriaci až dvojtretinový podiel všetkých realitných obchodov, kým viac ako polovica Slovákov chce bývať práve v dome.

Viac priestoru a súkromia – Hlavným dôvodom, pre ktorý si vyberáme bývanie v dome, je určite väčší priestor a súkromie. To prináša vyšší komfort a celkovo lepší dojem z bývania, ktorý má priamy vplyv na spokojnosť obyvateľov.

Možnosť viacgeneračného bývania – Existujú byty, kde bývajú dva alebo tri generácie, no v takýchto prípadoch sa nedá hovoriť o komforte. V domoch nie je s viacgeneračným bývaním žiadny problém, pokiaľ spolu dokážu obyvatelia dobre vychádzať.

Starostlivosť o dom – Majitelia domov dobre vedia, že takéto bývanie prináša mnoho práce. Starať sa o interiér a k tomu sa venovať okolitému pozemku vyžaduje dosť času a úsilia. Aby sa to nejavilo ako nevýhoda, treba si z tejto práce spraviť koníček.

Vyššie náklady na bývanie – Nie je to len obstarávacia cena, ktorá je vo väčšine prípadov vyššia ako pri bytoch. Celkové náklady na bývanie dosahujú vyššie čiastky, takže poznáme ďalšie mínus v porovnaní s bývaním v byte.

Bývanie v byte   

Nie je to len Slovensko, kde prevláda bývanie v bytoch nad domami, no u nás je tento rozdiel dosť výrazný. Spôsobené to je viacerými faktormi, no tým hlavným sú ceny nehnuteľností a celková dostupnosťou bývania, ktorá je pri  bytoch o mnoho lepšia. Je jedno či Slováci chcú bývať v bytoch alebo nie, dopyt po nich stúpa, čomu zodpovedá aj vyššia stavebná produkcia.

Nižšia cena – Ak si porovnáme novostavby bytov a domov v rovnakej lokalite, pri kúpe bytu jednoznačne ušetríte a nie málo. Ďalšie úspory súvisia aj s nákladmi na bývanie, ktoré sú pri rozumnom užívaní bytu takisto nižšie.

Lepšia lokalita – Byty sa zväčša stavajú v atraktívnych lokalitách s dobrým napojením do centier miest. Mali by prinášať dobrú občiansku vybavenosť a infraštruktúru, čo však na Slovensku neplatí vždy.

Menej komfortu – Komfort sme spomínali už pri domoch a aj keď je byt veľký a priestranný, stále sa to nevyrovná domu.Chýba tu pocit súkromia, vlastný pozemok a možnosť užívať si rozsiahly priestor.

Niekto preferuje život v rodinnom dome, kým iný by nedal dopustiť na bývanie v byte. Sto ľudí sto chutí platí aj v tomto prípade, takže každý by si mal vybrať bývanie, ktoré mu vyhovuje najviac. Konečné rozhodnutie však môže dosť výraznou mierou ovplyvniť práve porovnanie plusov a mínusov oboch možností. Rýchlejší výber Vašej nehnuteľnosti na južnom Slovensku získate prostredníctvom realitnej kancelárie Reality Rxkluzív.

Text : Róbert Bosák  pre  Reality Exkluzív.