Realitná kancelária Reality Exkluziv - predaj a prenájom nehnuteľností z okresu Lučenec, Levice, Rimavská Sobota, Poltár a okolie

Späť

Bývanie v prenájme nám nevonia – preferuje ho len 11% Slovákov

Publikované dňa: 28.3.2018

Nízka obsadenosť voľných bytov, pomaly rastúce príjmy prenajímateľov aj minimum novostavieb určených k prenájmu. To všetko je výsledkom slabšieho dopytu po bývaní v prenájme, ktoré na Slovensku preferuje len hŕstka obyvateľov.

Kým v západnej Európe sa život v prenájme teší dosť veľkej obľube, u nás ho preferuje len niečo vyše desatiny obyvateľstva. Aj z tejto skupiny ide vo väčšine prípadov skôr o nutnosť ako o dobrovoľne zvolenú formu bývania, čo potvrdzuje aj zopár domácich a zahraničných štatistík. Tie nás totiž v rebríčku krajín s najvyšším dopytom po prenájme zaraďujú na dno.

Eurostat hlási 11% podiel nájomcov

11%, presne takýto podiel nájomníkov nám v posledných štatistikách zameraných na bývanie Európanov vyrátal Eurostat. Aj keď v porovnaní s predošlými rokmi ide o dosť slušný nárast (pamätáme si podiel dosahujúci len 6%), za zvyškom únie naďalej zaostávame. Odborníci to dávajú za vinu hlavne slabej ponuke prenajímaných rezidenčných nehnuteľností, no to je len jeden z dôvodov, pre ktorý sa do nájmov veľmi nehrnieme.

Dôvody nízkeho záujmu o bývanie v prenájme :

- s výnimkou krajských miest je ponuka nájomných bytov dosť slabá

- v novostavbách chýba viac štandardných bytov určených na prenájom

- pri aktuálnych cenách nájomného sa oplatí radšej splácať hypotéku

- Slováci majú v sebe dlhodobo zakorenený pocit potreby žiť vo vlastnom

Európsky priemer dosahuje od 30 do 35%

V susedných krajinách je dôvodov na uprednostnenie bývania vo vlastnom pred prenájmom podstatne menej dôvodov. Aspoň takto to vyplýva z výsledkov štatistík, podľa ktorých je aktuálny európsky priemer zhruba trikrát vyšší než je to u nás. Pod to sa najväčšou mierou podpisujú krajiny Beneluxu, Škandinávia a susední Rakúšania. Tí sú v prenájme celkom radi, čo dokazuje vyše 40% podiel tejto skupiny.

Najlepšie sa nám býva vo vlastnom

Ako sme spomínali vyššie, 11% podiel nájomníkov je v porovnaní so zvyškom Európy jeden z najhorších výsledkov. Z iného uhla pohľadu to však môže byť skvelé, pretože Slovákov to dáva do pozície, pri ktorej v prepočte na obyvateľa vlastnia viac nehnuteľností, ako akákoľvek iná vyspelá západná krajina. V tomto ukazovateli sme s 90% vysoko nad európskym priemerom, ktorý sa už pár rokov pohybuje na úrovni pod 70%.

Vývoj okolo dopytu po bývaní v prenájme sa bude podľa analytikov meniť, aj keď k tejto zmene tak skoro nepríde. Prognózy potvrdzujú, že vzhľadom na zdražovanie nehnuteľností a očakávané zvyšovanie úrokových sadzieb budú nájomné byty žiadané stále viac. Postupne tak môžeme dobiehať európskych susedov a celkový podiel Slovákov žijúcich v prenájme by sa mohol približovať k pätine.

Text : Róbert Bosák