Realitná kancelária Reality Exkluziv - predaj a prenájom nehnuteľností z okresu Lučenec, Levice, Rimavská Sobota, Poltár a okolie

Späť

Rekonštrukcia bytu zvýši cenu o pár tisíc!

Publikované dňa: 16.7.2017

Kúpa a vlastníctvo bytu nespĺňa len praktickú funkciu spojenú s bývaním. V hre je aj tvorba osobného majetku a šanca využiť nehnuteľnosť ako investíciu. Rovnako ako pri novostavbách to platí aj v prípade starších bytov. Tie však potrebujú rekonštrukciu, až potom môžu splniť nároky na bývanie a zároveň disponovať vyššou hodnotou.

Pri starších bytoch sa často stretávame s opotrebovaním, statickými chybami, zle fungujúcimi rozvodmi a ďalšími kvalitatívnymi problémami. Výsledkom nie je len upadajúci komfort, ale hlavne klesajúca hodnota nehnuteľnosti. To sa dá vyriešiť práve rozsiahlou rekonštrukciou, po ktorej môže cena bytu výrazne narásť a niekedy sa dokonca priblížiť aj k hodnote novostavby. 

Faktory, od ktorých závisí zvýšenie ceny po rekonštrukcii :

- rozsah rekonštrukčných prác a miera modernizácie v domácnosti

- použitie najkvalitnejších materiálov na trhu a kúpa nového zariadenia

- zvýšenie energetickej efektivity bytu a zdravšie vnútorné prostredie

Rekonštrukčné práce, ktoré najviac zvyšujú hodnotu bytu

- kompletné prerobenie bytového jadra

- inštalácia nových rozvodov

- položenie nových podláh

- hygienické stierky a úprava stropov

- výmena okien, bezpečnostné dvere

- montáž bodového LED osvetlenia

- kúpa novej sanity a spotrebičov

- zateplenie budovy

Ďalšie faktory podporujúce rastúcu hodnotu starších bytov

Okrem samotných zásahov vedúcich k premene bytu sa na zvýšení jeho ceny podpisujú aj ďalšie faktory. Tie však nesúvisia priamo so zariadením priestorov a ich novým vzhľadom. Spájajú sa skôr so situáciou na miestnom realitnom trhu a kvalitou života v danej lokalite, od čoho závisí aj schopnosť majiteľa predať rekonštruovaný byt o pár tisíc drahšie. Tieto faktory však neovplyvní, takže jeho podiel na snahe zvýšiť cenu bytu sa týkajú iba rekonštrukcie.

- lokalita, v ktorej sa daná nehnuteľnosť nachádza

- presná poloha a orientácia bytu v bytovom dome

- miera dopytu po rekonštruovaných bytoch v regióne

- nedostatok novostavieb a chýbajúce návrhy projektov

- občianska vybavenosť a dopravná infraštruktúra

Výsledky štatistík z posledných dvoch kvartálov poukázali na pokračujúce zdražovanie cien starších bytov. Síce sa týkalo len vybraných okresov, no bolo ich dosť na to, aby to celkovo prinieslo niekoľkopercentný rast. Výrazný podiel na tom má aj stúpajúci záujem o renovácie, vďaka ktorým sa zlepšuje kvalitatívna úroveň starších bytov a tým rastie dopyt po ich kúpe. 

 

Text : Róbert Bosák pre Realitnú spoločnosť Exkluzív