Realitná kancelária Reality Exkluziv - predaj a prenájom nehnuteľností z okresu Lučenec, Levice, Rimavská Sobota, Poltár a okolie

Späť

Akým smerom sa budú uberať hypotéky do konca roka?

Publikované dňa: 1.10.2017

Hypotekárny trh nás pravidelne zásobuje rôznymi novinkami ovplyvňujúcimi celkový vývoj v tejto sfére. Žiadatelia sa v snahe získať hypotéku s čo najvýhodnejšími podmienkami musia prispôsobovať aktuálnemu dianiu. Otázne je, na čo sa ešte do konca roka majú pripraviť? 
 

Klienti sa prispôsobujú prísnejším pravidlám 

Bol to už tretí marec za sebou, čo došlo k zmenám v podmienkach získavania hypoték. Na scénu prišlo obmedzovanie úverov s 80% a 90% pomerom LTV, vykonávanie stress testov a dôkladnejšie preverenie príjmov klientov, ktorí si budú musieť zvyknúť na prísnejšie pravidlá vedúce k vyššej bezpečnosti a zníženiu rizík pre banky aj žiadateľov.

Otáznik visí nad ďalším zvyšovaním úrokov

Od začiatku roka sa už úroky niekoľkokrát zvýšili, no k tomu zatiaľ pristúpilo len zopár bánk. Tie ostatné čakajú a podľa prognóz si tento krok nechajú do budúceho roku. Čoskoro sa totiž zaháji predvianočná sezóna, kedy sa začína ďalšia fáza boja o zákazníkov, počas ktorej by bolo zdražovanie kontraproduktívne. 

Priemerná úroková sadzba veľmi neporastie

S postupným zvyšovaním úrokov by rástla aj priemerná sadzba, no ako uvádzajú prognózy, k tomu by tento rok ešte dôjsť nemalo. To by znamenalo, že v štatistikách sa neobjavia žiadne väčšie zvraty spojené s nárastom priemernej sadzby, ktorá už tento rok neprekročí 2% hranicu, takže ďalej ostaneme na úrovni európskeho priemeru.

Banky môžu pripraviť nové benefity

Výhody pre verných zákazníkov či odmeny pre tých nových sú populárnym spôsobom ako si môže banka budovať lepší imidž. K takémuto kroku pristupujú mnohé z nich, pričom viaceré budú v tejto stratégii pokračovať ďalej. Klienti sa tak môžu tešiť na rôzne nové benefity, ktoré im nahradia to, že úroky už asi nepôjdu nadol.  

Schvália sa posledné hypotéky pre mladých s bežnou bonifikáciou

V auguste schválili novelu zákona o dani z príjmov, ktorá upravuje poskytovanie štátnej podpory pri hypotéke pre mladých. Tá má od 1.januára nadobudnúť novú podobu daňového bonusu, s čím končí bežná 3% bonifikácia. Nové podmienky sú pre žiadateľov podstatne horšie, takže kto má možnosť, do konca roka by mal o tento úver požiadať...

Hypotéky sú stále najvyužívanejším spôsobom financovania kúpy nehnuteľnosti. Zmeny, ktoré sa okolo nich dejú, nútia klientov hľadať riešenia, aby mohli čerpať úver čo najvýhodnejšie. Do konca roka na to budú mať stále ideálne podmienky, vďaka ktorým môžu využiť relatívne lacné hypotéky s dobrou dostupnosťou. 

 

Text : Róbert Bosák