Realitná kancelária Reality Exkluziv - predaj a prenájom nehnuteľností z okresu Lučenec, Levice, Rimavská Sobota, Poltár a okolie

Späť

Vzostup realitného trhu!

Realitná kancelária Reality Exkluzív - Váš partner pre nehnuteľnosti

Publikované dňa: 10.5.2015 

Vývojom na realitnom trhu sa neustále zaoberajú mnohí laici aj profesionáli z rôznych oblastí súvisiacich s nehnuteľnosťami. Medzi najžiadanejšie témy patrí odjakživa pohyb cien jednotlivých objektov, ktorý je neustále ostro sledovaný.

Od celkového vývoja cien nehnuteľností je priamo závislých viacero faktorov ovplyvňujúcich realitný trh. Dianie ohľadom tohto vývoja bolo v posledných rokoch skutočne zaujímavé a prinieslo dostatok rozruchu. Chvíľkové obdobie veľkého stavebného boomu vystriedal prudký pokles cien , ktorý sa následne zmenil v dlhodobejšiu stagnáciu. Dnes je situácia opäť iná, no momentálne sa javí ako priaznivá.

Zdražuje sa na väčšine Slovenska

Kým ceny obytných realít stúpali ešte na konci predošlého roku len v Bratislave, aktuálne sa developeri môžu tešiť vo viacerých kútoch Slovenska. Podľa nedávnych údajov prichádzajúcich z NBS sa zdražovanie týka polovice krajov a to v medziročnom aj medzikvartálnom ponímaní. To je celkovo dobrým impulzom pre ďalšie smerovanie predaja, ktorý postupne môže priniesť ešte lepšie výsledky.

Pokrok v Košiciach

Už to nie je len Bratislava, kde ceny stúpajú najrýchlejšie a aktuálnym lídrom v správe z NBS sa stal košický región. V rovnakom období pred rokom ste v centre východného Slovenska za nehnuteľnosť zaplatili priemerne o 5,26% menej. Aj v prvom kvartáli 2015 tu zaznamenali najrýchlejší rast, celkovo 1,73%.  Solídne tempo nastolil aj Trenčín, ktorý si medzikvartálne polepšil o 1,44% a samozrejme Bratislava so zdražovaním o 1,20%.

Z údajov NBS vyplýva, že nášmu realitnému trhu možno svitá na lepšie časy. Aj keď nárast cien nebol príliš vysoký, v konečnom dôsledku to prináša pozitívny signál vypovedajúci o možnom zlepšení situácie. Prognózy do roku 2015 sa teda celkom dobre napĺňajú a môžeme očakávať čo prinesie ďalší vývoj. 

Text : Róbert Bosák - pre Reality Exkluzív

Zdroje : NBS, reality.etrend.sk