Realitná kancelária Reality Exkluziv - predaj a prenájom nehnuteľností z okresu Lučenec, Levice, Rimavská Sobota, Poltár a okolie

Späť

Vplyv farieb v domácnosti na obyvateľov

Realitná kancelária Reality Exkluzív - Váš partner pre nehnuteľnosti

Publikované dňa: 20.5.2015 

S farbami sa stretávame pravidelne a ich vplyv na náš život je jednoznačný. To platí aj pri sfarbení interiéru, pri ktorom je dôležité rozpoznať pôsobenie jednotlivých odtieňov, ktoré na nás priamo vplývajú.

Voľba samotných farieb nachádzajúcich sa v obytnom priestore dokáže povedať o majiteľovi dosť veľa. Sympatie k zvoleným odtieňom odrážajú časť osobnosti, ktorá si na podvedomej úrovni vyberá farby vystihujúce jeho charakter. To na neho následne spätne vplýva, čím sa vytvára zaujímavá reakcia prispievajúca k celkovým pocitom z bývania v danom priestore.

Čo nám vravia farby ?

Biela – Biela je stále obľúbená a v mnohých domácnostiach ju nájdeme na všetkých stenách. Je univerzálnou farbou a vyjadruje istú neutralitu, takže miesto si dokáže nájsť naozaj všade. 

Červená – Červená je vnímaná viacerými spôsobmi, čo spôsobujú jej dynamické vibrácie. Ako farba nie jevhodná do každej miestnosti, pretože na deti a dôchodcov môže pôsobiť až agresívne. Takisto sa nehodí do kuchyne a izieb určených na relax.

Oranžová, žltá – Ak sú tieto letné farby namiešané v príjemnom odtieni, prispievajú k dobrej nálade a optimistickému pohľadu.  Pri správnej kombinácií s nábytkom a podlahou sa hodia do každej miestnosti.

Zelená, hnedá – Pokoj, stabilita a pomyselné teplo domova sa dá najlepšie vyjadriť práve zelenou a hnedou. Tieto domácke farby sú ideálne do každej miestnosti vrátane chodby a kúpeľne.

Modrá – Farba slobody a dobrodružstva je skvelým variantom pre obývačky a spálne. Môže sa namiešať v rôznych odtieňoch, takže sa hodí aj do ktorejkoľvek inej miestnosti.

Fialová – Príjemná farba pôsobiaca pokojne opticky prispôsobuje priestor a vytvára pozitívne vibrácie. Keďže sa pri nej dobre spí, často ju nájdeme v detských izbách a spálňach. 

Na základe zhodnotenia svojich dojmov z jednotlivých farieb sa môžete rozhodovať nad výberom toho správneho sfarbenia. Každý si dokáže zvoliť správne odtiene podľa vlastného vkusu, vďaka ktorému sa postará o komfortné bývanie s príjemnou atmosférou, takže celková kombinácia farieb by mala priniesť krajšiu domácnosť.  

Text : Róbert Bosák  pre Reality Exkluzív