Realitná kancelária Reality Exkluziv - predaj a prenájom nehnuteľností z okresu Lučenec, Levice, Rimavská Sobota, Poltár a okolie

Späť

Je prenájom správna voľba?

Byty na predaj a na prenájom | Realitná kancelária Reality ExkluzívPublikované dňa: 19.5.2015 

Byty dnes na Slovensku neprenajímajú len súkromní vlastníci. Celkom slušný podiel medzi prenajímanými nehnuteľnosťami majú aj mestá, ktoré záujemcom ponúkajú svoje mestské byty.  Ktorého z prenajímateľov radšej uprednostníte, súkromnú osobu alebo mesto?

Pri hľadaní vhodného prenájmu si mnohí z nás môžu vyberať medzi mestským a súkromným bytom. Oba typy priestorov majú svoje plusy aj mínusy a otázne ostáva, čo prinesie lepšie podmienky na bývanie v prenájme Vám ako individuálnemu záujemcovi. Poďme si teda spraviť krátky prehľad toho najdôležitejšieho, čo môže pri rozhodovaní zohrať hlavnú úlohu.

Mestský byt

Mestských bytov na prenájom je v slovenských mestách podstatne menej ako tých v súkromnom vlastníctve, no u obyvateľov sú celkom obľúbené. Spôsobené to je viacerými faktormi, ktoré mesto ako prenajímateľ garantuje, no na druhej strane je proces získania takého bytu zbytočne komplikovaný.

Byt patriaci súkromnému majiteľovi

Pri súkromných majiteľoch môže mať každý nájomník inú skúsenosť a všetko závisí od prístupu oboch zúčastnených strán. Aj keď istota spoľahlivého bývania je nižšia ako v tých mestských, tieto byty ponúkajú viacero výhod ovplyvňujúcich výber záujemcov. 

Porovnanie oboch typov prenájmov :

Mestský byt

Súkromný byt

Plusy

Mínusy

Plusy

Mínusy

Byt na sa prenajíma dobu určitú

Náročná byrokracia zaťažuje

Rýchle vybavenie bývania

Hrozia spory s majiteľom

Garancia kvalitného bývania

Dlhšia doba čakania na byt

Lacnejšie ceny za prenájom

Zmluva môže byť zle napísaná

Seriózne jednanie s mestom

Zbytočne predražené ceny

Možnosť dohody o zmene podmienok

Stav bytu nemusí byť najlepší

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Možnosť voľby medzi mestským bytom a objektom v súkromnom vlastníctve je dobrým krokom, ktorý ponúkne záujemcom väčší priestor na výber vhodnej nehnuteľnosti. Ten môže byť ovplyvnený aj porovnaním výhod a nevýhod jednotlivých typov prenájmov, na základe čoho môžete lepšie zistiť kto Vám ako prenajímateľ vyhovuje viac.

Text : Róbert Bosák  pre Reality Exkluzív