Realitná kancelária Reality Exkluziv - predaj a prenájom nehnuteľností z okresu Lučenec, Levice, Rimavská Sobota, Poltár a okolie

Späť

Ponuka bytov na predaj v Poltári

Publikované dňa: 6.2.2018

Situácia na realitných trhoch v niektorých južných okresoch stredného Slovenska je až na zopár výnimiek poznačená stagnáciou. Medzi regióny, kde sa toho na trhu príliš veľa nedeje, patrí aj Poltár. Napriek tomu je ponuka bytov v jednom z našich najmenších regiónov zatiaľ celkom slušná a kupujúci si môžu vybrať z mnohých voľných bytov.

 

Kto pozná Poltár, ten dobre vie, že podiel tamojších voľných bytov na predaj je v porovnaní s inými slovenskými mestami porovnateľne nižší. Slabší ekonomický potenciál tejto lokality je dosť veľkou prekážkou pre rozvoj miestneho realitného trhu. Vzhľadom na nízky dopyt po bytoch, ktorý je pre toto mesto dlhodobo charakteristický, sa však celková ponuka javí ako dostatočná a problémy s nedostatkom bytov zatiaľ kupujúci nepociťujú.

1-izbové byty financované výhodnou hypotékou

Dopyt po 1-izbových bytoch rastie aj v Poltári, ktorý je dlhodobo známy ich vyšším podielom na miestnom trhu. Väčšina z týchto bytov je financovaná prostredníctvom výhodnej hypotéky, ktorú banky poskytujú s nízkym úrokom. Tieto objekty sa potom stávajú príležitosťou, ako si na ich prenájme niečo privyrobiť. To sa darí najmä vďaka tomu, že dopyt zo strany mladších ľudí hľadajúcich ekonomicky výhodný prenájom rastie.

Najobľúbenejšie sú menšie 2-izbové byty

Na realitnom trhu v Poltári sa stredobodom pozornosti postupne stávajú menšie 2-izbové byty vhodné pre všetky vekové skupiny. Medzi kupujúcimi sú staršie ročníky meniace poloprázdne 3-izbové byty za menšie, rodiny s jedným dieťaťom aj mladí slobodní ľudia bez záväzkov, čo robí tieto byty najobľúbenejšie. Za zmienku stojí aj cena, ktorá je len o niečo vyššia ako pri 1-izbových objektoch, no ich výmera dosahuje o 10-20m2 viac. 

Bývanie pre rodiny v 3-izbových bytoch

Vysoký dopyt zaznamenávajú aj majitelia, ktorí sa snažia predať 3-izbové byty. Ich kúpa je síce finančne náročnejšou záležitosťou, no odmenou je podstatne viac miesta, čím sa bývanie stáva oveľa komfortnejším. Tieto objekty tak využívajú prevažne rodiny s deťmi, ktoré chcú dopriať každému členovi dostatok priestoru a spoločne si užívať príjemnú domácu atmosféru.

Na výhody 4-izbových bytov sa zabúda

Bytový trh v Poltári neoplýva veľkým počtom 4-izbových bytov a ani v prípade realizácie novostavieb sa na tieto byty veľmi nemyslí. Dôvodom je veľká výmera, ktorá sa mnohým zdá ako prehnaná a majitelia sa chcú vyhnúť vysokým mesačným nákladom za bývanie. To však nemusí byť pravda, nakoľko šikovný správca dokáže hospodáriť tak, aby sa celkové náklady pohybovali na nižšej úrovni ako u niektorých majiteľov 3-izbových bytov.

Aj Poltár ponúka možnosť využiť kompletný realitný servis spojený s kúpou alebo predajom bytov. V celom okrese totiž pôsobí realitná spoločnosť Reality Exkluzív, ktorá sa zameriava na starostlivosť o zákazníkov hľadajúcich akékoľvek realitné služby.

Text : Róbert Bosák